Wat zegt een goede energielabel?


Europese richtlijnen liggen aan de basis van deze labels. Het is verplicht bij de verkoop van onder andere auto’s, elektrische toestellen, verlichting en vastgoed. De bedoeling is de consument te informeren over de mate van energie –efficiëntie. Dit komt zowel de consument als het milieu ten goede. Om deze gegevens zo eenvoudig mogelijk te kunnen weergeven gaat men gebruik maken van een kleur –en lettercode. Gaande van de donkergroene letter A als beste, naar een rode G als slechtste keuze. Afhankelijk van het artikel zullen er naast deze energiemeting, andere gegevens vermeldt staan.

Energielabels bij toestellen

Het ene toestel is het andere niet. Dit geeft gevolgen in de labeling. Bij grotere machines zoals wasmachines en vriezers spelen andere zaken, dan dat dit bij kleinere het geval is. 
– Wasmachines en drogers geven een energieverbruik aan, gebaseerd op de prestaties van het toestel bij het wassen van katoen met een maximale lading. Het label vermeldt:
o Het totale energieverbruik per wasbeurt uitgedrukt in kW/u
o Prestaties van de centrifuge, snelheden en capaciteit in kg
o Waterverbruik per cyclus in liters
o Geluidsniveau tijdens het centrifugeren in decibels.

– De vermeldingen bij Koelkasten en diepvriezers geven de verhouding weer, gebaseerd op het energieverbruik per jaar van het apparaat in vergelijking met het gemiddelde voor gelijkaardige toestellen.
Aanvullend vind je er ook de inhoud van het koel en vriesdeel en het geluidsniveau terug.
– Wagens hebben eveneens een label welke hun zuinigheid per gereden km vergelijkt met vergelijkbare wagens.
– Bij Verlichting ziet men de lichtsterkte in lumen en het verbruik in watt. De gemiddelde levensduur in uren staat er bij voorkeur op, maar is geen verplichte vermelding.

Energieprestatie van gebouwen


Steeds belangrijker wordt de energiezuinigheid van de woning. Een goed geïsoleerd pand met ventilatie en warmtepomp en zonnepanelen zal veel energiezuiniger zijn dan een te renoveren pand. Een nieuw huis kopen, verplicht de verkopende partij om in een energieprestatiecertificaat te voorzien. Een goede energie-efficiëntie is waarde -verhogend.
Misschien kreeg je een slecht label. Dit hoeft nog geen reden tot paniek te zijn. Mogelijk is het een tijdelijk exemplaar, door de overheid uitgereikt op basis van bouwjaar en vergelijkbare panden in de buurt. Om een definitief energielabel te verkrijgen moet je jouw energieadviseur aan het werk zetten. Hij kan je helpen bij het bepalen van de juiste verbeteringswerken en de aanvraag van het definitieve label. Of ga naar SKglas.nl om het hele overzicht rustig te gaan bekijken.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *