Een buiskoppeling zorgt ervoor dat je constructies kunt maken van steigerbuizen. De koppelingen verbinden namelijk de buizen met elkaar. Er is in bouwmarkten en op webshops ontzettend veel te vinden wat betreft de buiskoppelingen. Daardoor zijn de mogelijkheden oneindig te noemen en is er voor elk project wel wat mogelijk. Met de koppelingen worden er zowel kleine als grote constructies gemaakt. Bij constructies kun je denken aan tafels, overkappingen, stellingkasten, trapleuningen en kapstokken. Dat is niet het enige, de buiskoppeling kan voor nog veel meer toepassingen gebruikt worden.
Uit welke materiaal bestaat de buiskoppeling?
De meeste buiskoppeling zijn gemaakt van robuust staal. De koppelingen worden gemaakt door vloeibaar metaal te gieten in speciale mallen. Daardoor bestaan de koppeling uit één stuk en zijn zodoende erg robuust en sterk. De vierkante en ronde stalen buiskoppelingen worden voorzien van een klein dun laagje zink. De zwarte koppelingen heb een zwart coating wat de uitstraling heel strak maakt. Er zijn in de meeste assortimenten van buiskoppeling verschillende soorten metalen te vinden. Dan gaat het om zwart staal, gegalvaniseerd staal en gegalvaniseerd staal vierkant.
Op welke manier zet je de buiskoppeling vast aan de buis?
De buiskoppeling vastzetten aan een steigerbuis is niet zo moeilijk en zo gedaan. Schaf je buiskoppelingen aan dan worden deze geleverd met stelschroeven. Je kunt deze schroeven makkelijk bevestigen met een normale inbussleutel. Overigens is het wel even belangrijk te vermelden dat je de juiste inbussleutel gebruikt voor bevestiging. Gebruik je niet de juiste inbussleutel dan kan de buiskoppeling beschadigd raken. In de koppeling zit een inbusbout en heeft een snijkop. Deze zet zich vast in de steigerbuis en zorgt voor een krachtig en stevig geheel. De enige gereedschappen nodig voor het bevestigen van de buiskoppelingen is een juiste maat inbussleutel.
Wat heeft het TÜV certificaat te betekenen bij buiskoppelingen?
De afgelopen jaren zijn er steeds meer fabrikanten van koppelstukken bijgekomen op de Nederlandse markt. Door het groter aanbod en het groter assortiment verschilt echter de kwaliteit sterk van elkaar. Daardoor is het verstandig om na te gaan of de buiskoppeling die je wilt aanschaffen een TÜV certificaat heeft. Heeft een koppeling zo’n certificaat dan betekent dat het getest is op onder andere constructie en slipweerstand. Een kwalitatief goede winkel of webshop verkoopt alleen buiskoppelingen met een TÜV certificaat.
Zijn de buiskoppelingen binnen en buiten te gebruiken?
De buiskoppelingen zijn zowel binnen als buiten te gebruiken. Heb je een gegalvaniseerd koppelstuk dan is deze beschermd tegen allerlei soorten weersinvloeden. Dit komt door het laagje zink wat op de koppeling zit. Ook zwarte buiskoppelingen zijn buiten te gebruiken door de speciale zwarte coating laag. Daardoor is het UV bestendig. Let op dat bij de stelschroeven er wat roestplekjes kunnen ontstaan. Dit komt door het snijden van de schroef. Dat is niet erg en is heel eenvoudig en snel weggepoetst. Overigens kun je de koppelingen ook voorzien van een nieuw kleurtje door het te verven. Let wel dat je de juiste verf en de juiste voorbehandeling gebruikt.