Marokkaanse vloerkleden – ambachtelijke kunst met zachte touch

Er zijn genoeg mensen die zweren bij Marokkaanse vloerkleden en ze de mooiste ter wereld vinden. Een eeuwenlange weeftraditie ligt aan de basis van deze prachtige tapijten, rijk aan kleur en patronen. Er is geen woonkamer die niet gepimpt kan worden met zo’n prachtig tapijt. De vraag naar deze vloerbedekkers neemt dan ook flink toe en daarmee ook een aanbod waarin de kwaliteit bewust wat minder is. Bewust, want door wel dezelfde hoge prijzen te vragen, wordt er dan meer aan verdiend. Een goed Marokkaans tapijt telt meer dan 20.000 knopen per vierkante meter. Zijn er veel minder, dan gaat het niet om een authentiek vloerkleed.

Een bergvolk dat het koud krijgt

Marokkaanse vloerkleden worden ook wel aangeduid als berbers. Dat woord komt van de Berberstammen die zich rond 700 na Chr. vestigden in het Atlasgebergte van Marokko. Omdat de bergen in de winter behoorlijk koud waren, begonnen de stammen een traditie van tapijten maken. De lange haren van die tapijten zouden een goede isolerende laag rond het lichaam gaan vormen.  Vanuit de traditie worden de tapijten aan beide zijden benut. De geknoopte kan op het lichaam gelegd voor de warmte. En de meer gladde onderzijde kan ’s zomers benut worden om op te liggen. De kleden kregen ook functie als grafbedekking en versiering, soms ook als zadeldekens. 

Basismateriaal

Natuurlijk hadden de Berbers wel de grondstof nodig voor hun kleden. Ze hadden hun schapenkuddes meegenomen naar de Atlas en gebruikte de wol om tapijten te weven en te knopen. Gedurende vele eeuwen werd deze ambachtelijke traditie van generatie op generatie doorgegeven. Alle authentieke Marokkaanse vloerkleden zijn met de hand gemaakt, er komt geen machine bij aan te pas, nog steeds niet. Na de wol tot garen gesponnen te hebben, wordt dat gewassen in flinke ketels. Daarna gaat de wol op het weefgetouw en start het weven en knopen. De beide uiteinden van het kleed krijgen uiteindelijk nog franjes. Een authentiek vloerkleed kan niet breder zijn dan drie meter. Want dat is de maximale breedte van een weefgetouw.

Patronen in Marokkaanse vloerkleden

Er is geen enkel Marokkaans vloerkleed precies gelijk. De Marokkaanse weefsters en knoopsters kiezen hun eigen patronen en kopiëren die niet. In de patronen verwerken ze hun levenservaringen en belangrijke momenten uit de geschiedenis. Ook symbolen zie je vaak terug, omtrent liefde en geluk, natuur en geboorte. Koop je een origineel Marokkaans kleed, dan kun je helaas bijna nooit aan de maakster vragen wat er bedoeld werd met de patronen en symbolen. Je mag dus je eigen fantasie daarover kwijt. 

Kleuren in Marokkaanse vloerkleden

Typerend voor kleuren bij Marokkaanse vloerkleden is dat ze van de schapenvacht afkomen. De hoofdkleur is dus steevast een soort ivoorwit of gebroken wit. Schapen gaan niet gehuld in ziekenhuiswit, dus er is altijd wel een gelige tint aanwezig. Vind je een zogenaamd authentiek en dus duur Marokkaans kleed in de winkel en toont dit een hele pure witte kleur, dan weet je al dat die fake is. Niet elk schaap gaat wit gekleed, dus is er ook zwarte en donkerbruine wol in de tapijten verwerkt; het donkerbruin komt meestal van schapenvacht dat bij de kop van het dier is weggeschoren. Maar wit, bruin en zwart worden vaak wel aangevuld met kleuren die de tapijtenmaaksters in de natuur terugvinden. Denk aan kleur die men uit vijgen of theebladeren haalt. Over wol gesproken, wist je dat wij nog veel meer varianten van een wollen vloerkleed verkopen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *